0800 458 7552 | 07880-770594
A PLACE TO SIT

A Flowing Family Garden

“A new family friendly garden to compliment a new Garden Room”

The situation:

A 1930's detached house in south Edinburgh with a large private sunny rear garden, largely laid to lawn, with an old tired crazy paving terrace.

The brief:

The clients, a professional couple with children were adding a Garden Room to their property. They wished to create a family garden in keeping with the style of the property, with a new terrace leading from the Garden Room. Lawns and planting beds, a second sunny sitting area in the garden, a separate semi-screened play area for the children, and utility area with coal bins and shed.

The new design, completed in spring 2006 divided the garden into four areas.

The first area was the creation of a new terrace area at the rear of the house, using a mixture of natural stone paving and gravel, with planting beds edged with natural stone setts. The planting is soft, decorative and aromatic, including herbs with tall graceful plumes of Stipa gigantea adding structural drama.

In the utility area, adjacent to the terrace, an old raised concrete plinth behind the garage was demolished, and a new shed and coal bins were located, and a new set of steps to the garage constructed. This area is screened by trellis and evergreen climbers.

Steps down from the new terrace lead to a formal lawn and planting beds, with a paved circular sunny seating area, with semi-circular pergola, clothed with fragrant climbers behind. The garden is surrounded by a mature green backdrop, so planting was designed to give year round interest in bark, berries, flowers, and evergreen leaf colour.

Finally, a pathway through semi-screening plant beds leads to a second lawn - a play area for the children with a relocated Wendy House, a swing hanging from an old apple tree and a second shed. Here the planting is more robust to take the force of footballs.

Case Study Gallery


We have been delighted with the results achieved by Gillian Polley in our garden. Firstly, our back garden wilderness was transformed when Gillian wrapped her design around the garden room we had built. Gillian listened carefully to our thoughts and ideas and introduced her own expertise both in design and planting. Without hesitation, we subsequently commissioned Polley Garden Design to re-configure our front garden into a more functional driveway. From design concepts to execution and planting we were kept well informed and the work was carried out with the minimum of inconvenience. We now have two beautiful spaces with lovely combinations of plants which give us all year round colour and interest.

Mrs M Dobie, Fairmilehead, Edinburgh

We contacted Gillian, having received a recommendation, to design our rear garden. She”
Read this case study and others...
click to download our PDF information brochure
Get in touch, we can help.

Email us or call 0800 458 7552